Ben jij van team ‘gezellige spulletjes’ of ben je van team ‘minimalistisch’? Grappig genoeg zien we spullen als sfeermaker, maar is dit ook zo?
Het is zo dat een bepaalde interieurstijl iets doet met onze stemming. We ervaren allemaal interieur anders en dat is logisch. Echter zegt je interieur niet meteen wat over sfeer, maar meer over waar jij je prettig bij voelt.
Gezelligheid is een bepaalde aangename omstandigheid of weergave van gevoel. Zo zaten wij afgelopen zaterdag avond met tien man om bovenstaande tafel te gourmetten. Ik kan je rustig vertellen dat het heel gezellig was, maar dat kwam vooral door de aanwezigheid van mijn negen naasten en misschien een beetje de wijn. Er was daardoor voor mij een aangename omstandigheid gecreëerd, die los stond van de tafel, stoelen, bank, de precisie waarmee deze eethoek op de cm nauwkeurig gearrangeerd is of het minimalisme van de woning. Ik ervoer de warmte van mijn familiebanden, het samenzijn met anderen.
Er kunnen wel elementen zijn uit een interieur die ‘gezelligheid’ verhogend werken. Denk eens aan een knapperend haardvuurtje of de geur van koffie. Ja, het kunnen ook planten of kaarsjes zijn, dit zijn elementen uit je interieur en scheppen een sfeer. Gezellig, gezelligheid is echt een Nederlands woord en kent weinig directe vertalingen die het geheel weergeven. Hygge kennen we uit het Deens, Gemütlichkeit uit het Duits, maar geeft toch weer net even wat anders weer dan de Nederlandse term. We kunnen wel stellen dat ‘gezellig’ geen vast vorm heeft en meer bestaat uit verschillende factoren (omgeving/ moment/ aanwezigen).
Hoe komt het dan dat we denken dat gezelligheid gekoppeld is aan spullen. Het heeft waarschijnlijk meerdere punten van oorsprong. Een daarvan is dat gezelligheid vaak geassocieerd wordt met feest en vieringen en bij feest en vieringen pakken we uit. Denk alleen al maar aan slingers, kadootjes, een kerstboom met ballen of een mooi gedekte tafel. Dit zijn allemaal items die we per gebeurtenis er weer bij pakken en deze gebeurtenissen zijn heel vaak gezellig.
Maar ligt deze gezelligheid dan aan de spullen? Of zou het ook zo kunnen zijn dat dit meer komt doordat we met zijn allen zijn, we plezier maken, we tradities hebben, herinneringen zetten en een warm gevoel krijgen bij deze momenten? Ik denk vooral het laatste.
Hoe vaak vallen we wel niet voor aanbiedingen, kortingen of koopjes? Hoe vaak laten wij ons verleiden tot aankopen die we eigenlijk niet van plan waren te maken? Laten ik eerlijk zijn, ik ging er geregeld voor.
Ik was onlangs voor een coaching bij een klant die een goed gevulde voorraadkast van gemiddelde grote bezit. Deze kast wordt zorgvuldig gevuld met voorraad van producten die zij standaard gebruikt. Ze vertelde mij dat de vaatwasser tabletten van haar keuze in de supermarkt in de aanbieding waren, drie voor de prijs van één. Ze kon ze niet laten liggen, dit waren de dure vaatwasser tabletten en binnen haar gezin gaat er minstens een per dag doorheen. Ze besloot in de winkel niet drie pakken me te nemen, maar negen. Was ze voorlopig even goedkoop uit!
Klink goed toch? Nou eigenlijk dus gewoon niet. Er zitten namelijk een aantal pijnpunten op meerdere vlakken in dit verhaal en niet alleen in deze, maar in vele van dit soort verhalen over aanbiedingen en voorraadkasten.
Ik begin bij het begin. Voorraad? In deze tijd is het eigenlijk niet meer nodig om voorraden aan te schaffen. De supermarkten/ drogisterijen/ avondwinkels/ online winkels zijn al dan niet 24/7 open. Als iets op is en je hebt het nodig, ik een wandelingetje naar de winkel zo gemaakt. Geen winkel in de buurt of toch dicht en de nood is hoog, je buurvrouw kan je misschien ook wel even uit de brand helpen. Buiten dat worden onze huizen eigenlijk niet meer gebouwd op voorraad. Er worden bijvoorbeeld bijna geen kelders, van oudsher voor voorraad, meer in nieuwbouw huizen gebouwd. Dit betekend natuurlijk niet dat als je landelijk ( ook als je minder landelijk ) woont het misschien wel handig is om een voorraad ( verse producten/ ingemaakte producten/ingevroren producten en droogwaren) voor bijvoorbeeld een hele week plus een beetje in huis hebt. Gewoon in het geval van een sneeuwstorm of overstroming.
Daarnaast wordt ik als opruimcoach en minimalist zelf een beetje wiebelig van voorraad kasten. Ze nemen ruimte in en zijn vaak visueel rommelig, veel kleur en veel vormen. Ja, je kan ze inrichten à la The home Edit (alles op kleur en in doorzichtige organizers), maar toch, het blijft ruimte in nemen. Het innemen van fysieke ruimte geeft altijd in je hoofd het effect dat daar mentale ruimte wordt ingenomen. Deze mentale ruimte is beperkt en met alle prikkels en verwerking die wij krijgen op een dag, is deze mentale ruimte al snel overbelast.
Nu zal je waarschijnlijk denken, maar het gaat toch niet om voorraad of de ruimte die het in neemt? Het gaat toch vooral om dat het zoveel goedkoper is? Oké fair enough, het lijkt inderdaad veel goedkoper te zijn en dat bespaard jou geld. Maar…..
Hoe vaak zie jij een supermarkt of drogisterij failliet gaan? Niet zo vaak toch? Hoe zo dat kunnen dan, ze bieden producten aan die mega goedkoop aan ons verkocht worden? Ik weet het antwoord wel, ze laten ons namelijk denken dat het echt veel goedkoper is, maar dat is het voor hun niet. Zij kopen producten in voor een vaste prijs en een adviesprijs. Deze adviesprijzen zijn opgebouwd uit een aantal lagen. Kosten als personeel en nuts voorzieningen zijn hierin mee genomen, evenals de inkoopprijs. En wat er ook in meegenomen wordt is MARKETING! De klant, of jou, het gevoel laten geven dat je een koopje hebt, maar als het ware betaal je altijd te veel.
Nu mijn laatste pijnpunt op het drie halen één betalen fenomeen. Er zit geen stop op. Vele van ons hebben geen stop meer in het aankoopgedag. Waarom negen i.p.v. drie pakken vaatwasser tabletten? Vele van ons laten zich verleiden tot het uitgeven van geld, geld moet rollen toch? Dit is wat het kapitalisme ons gebracht heeft, we hebben misschien niet zoveel meer geld, maar we kunnen er wel veel meer mee. Producten zijn verhoudingsgewijs vele malen goedkoper geworden dan dat dit van oudsher was. Het kunnen bezitten van meer, geeft ons het valse idee rijk te zijn. We vergeten dat het kopen, hebben, houden en onderhouden van spullen ons ten alle tijden stress bezorgt.
En dan in alinea vier heb ik het over voorraad wat wel handig en fijn is om te in huis te hebben. Ik noem daarin verse producten, ingemaakte producten, ingevroren producten en droogwaren. Bepaalde zaken zijn daarin wel in beperkte mate echt handig en fijn om in huis te hebben. Voor verse producten is het belangrijk dat je deze gekoeld kan houden, wat een beperkte ruimte is. Ingemaakte producten of bevroren producten kun je vaak ook nog wel gewoon in je keuken kwijt en geven geen voedsel verspilling evenals je droogwaren (pasta/bonen/rijst). Tevens zijn persoonlijke hygiëne producten prettig om in huis te hebben en net een beetje meer dan je direct nodig hebt. Heb je echt veel meer dan dat je direct nodig hebt, zal je ook meteen minder zuinig met deze producten omgaan. In het geval van de vaatwasser tabletten, zal je dus sneller geneigd zijn om de vaatwasser half vol te laten draaien.
Tot slot, wanneer is het wel raadzaam om in bulk (grote hoeveelheden) te kopen?
Wanneer een product wat je altijd koopt en waar je voorlopig nog geen vervanging voor hebt, uitlopend is. Feitelijk stel je het moment van vervangen uit, maar ach, soms moet je een beetje lief zijn voor jezelf.
Wanneer de aanschaf gaat om basis producten die je standaard veel gebruikt (aardappelen o.i.d.) en je dit in een grootverpakking kan kopen. Dit is namelijk een kleinere milieu belasting.
Je in bulk kan kopen en dit met andere mensen kan delen. Bulk is vaak wel een beetje goedkoper, heeft een kleinere milieu belasting en je er dus maar een deel van op hoeft de slaan.
Opruimen is voor sommige mensen natuurlijk, voor een ander weer helemaal niet. Wil je nu vanuit jezelf wat opgeruimder worden, of misschien wil je wel je hele gezin meenemen in jou opruimkriebels of zoektocht naar meer rust? Dan is het verstandig om de volgende 10 geboden in acht te nemen.
Alles wat niet wordt gebruikt, gaat meteen weg.
Alles wat je pakt, ruim je meteen weer op.
Alles wat je opent, sluit je meteen weer.
Alles wat verrot, bedorven of over datum is, kan meteen weg.
Als iets vies is, maak je meteen schoon.
Alles wat afval is, gooi je meteen weg.
Alles wat je mee kan nemen, neem je meteen mee.
Alles wat is versleten, recycle het meteen.
Alles wat actie vraagt, doe het meteen.
Alles heeft een vaste plek, zo niet, doe het dan meteen.
Je zult zien dat als je deze 10 geboden naleeft en leert aan je omgeving, er veel meer rust zou ontstaan. Er zijn natuurlijk gevallen dat je zaken niet meteen aan kunt pakken, maar zorg er dan voor dat je onthoudt wat je nog zou doen en dit zo snel mogelijk alsnog doet.
Even een voorbeeld:
Je kleintje heeft heerlijk druifjes gegeten en poept de hele luier vol. In de meeste gevallen zal je meteen overgaan tot actie (gebod 9), toch? Je komt bij het verschoonkussen en ontdekt dat de poep langs de luier is geschoten en de romper heeft bevuild. Hè bah! Romper uit en die op het hoekje van de commode. Deze romper is vies en zou je eigenlijk meteen schoon maken (gebod 5), maar je kindje ligt ook nog in de poep en het is zo gelekt, dat je met één hand het verschoonkussen schoon probeert te houden door je kindje bij een been in de lucht omhoog te houden ( je voelt hem). Romper uit je gedachten en over tot je kindje, want hoe je het ook went of keert, die moet toch echt eerst schoon. Met een half pak billendoekjes (wel die van Naïf) en een schone luier heb je het klusje geklaard.
Nu kun je twee dingen doen…. De eerste is je kindje verder aankleden en weer terug keren naar de activiteit die je aan het doen was terugkeren. Ik zou de druiven laten voor wat ze zijn 😉 . Of je kan je kindje even veilig weg leggen en de romper uitspoelen.
Mijn advies is het gaan voor optie twee. Je zorgt namelijk dat je er niet later nog weer om hoeft te denken. Je hebt het zo snel mogelijk afgehandeld en je kan weer door met andere zaken.
Er valt heus wat te zeggen voor optie één. Er zijn genoeg moeders die zo de vuile was op sparen en het liever in een keer doen. We noemen dat batchen en dit kan bij grotere hoeveelheden van hetzelfde heel handig zijn.
Terug naar de 10 opruimgeboden. Om dit soort geboden/ regels in je systeem te krijgen dien je het gemiddeld 60 keer hebben gedaan. Dat lijkt veel, maar is zo gebeurt. Let er maar eens op hoe vaak je bijvoorbeeld iets open maakt op een dag. Ik denk dat al je bewust bent van de handeling je echt super snel dit in je systeem krijgt. Het gaat jou lukken!
Wil je een geheugensteuntje. Kijk vooral op de site onder het kopje ‘Gratis’. Je kunt hem daar gratis downloaden.