Reviews

“Jufvrouw Helderer heeft me van mijn overtollige ballast afgeholpen, letterlijk en figuurlijk”

Ik ben intens blij met de hulp van Iris. Ik had een enorme (nee maar echt: enorme) hoeveelheid kleding en schoenen die ik in de loop der jaren verzameld had. Kleding kopen is altijd mijn manier geweest om om te gaan met vervelende gevoelens, zoals anderen ijs en chocolade inslaan als ze zich rot voelen, zo voel ik me even beter als ik online iets leuks op de kop tik. Even dan, want op een gegeven moment besef je je: wat moet ik eigenlijk met acht 50-liter dozen, zes shoppers, één driedeurskast én een kledingrek vol kleding? Met het schaamrood op de kaken vroeg ik Iris om me hierbij te helpen. En dat heeft ze gedaan, veel meer dat ik zelf voor mogelijk had gehouden. 
Allereerst gaf ze me de opdracht om mijn doel te formuleren, wat wilde ik bereiken? In mijn geval was dat duidelijk: ik wilde alleen nog kleding en schoenen in huis hebben die ik daadwerkelijk (met liefde) zou dragen. En daarnaast zou ik op een vintage kledingbeurs staan, dus alle vintage kleding die verkocht mocht worden moest worden uitgezocht. Daarna moest alles in één grote bult op mijn bed worden gelegd. En dat was ontzettend confronterend. Ik had een klein Afrikaans dorp kunnen voorzien van kleding. Wederom een enorm schaamtegevoel, maar Iris heeft me geen moment het gevoel gegeven dat ze hier een oordeel over had. Ze bleef herhalen dat het goed was dat ik hier iets aan wilde doen en deze stap nam. Vervolgens verdeelden we alles in verschillende categorieën: wat mag weg, wat mag verkocht worden in een inbrengwinkel, wat mag verkocht worden op de vintage beurs, wat wil je houden en wat wil je houden maar moet gerestaureerd worden. Elk item moest in één van die categorieën (en stapels) terecht komen. Ze had daarvoor verschillende criteria, om die beslissing te maken. En was daarin heel streng, wat ontzettend fijn was, voor een verzamelaar zoals ik. ‘Hoe vaak draag je dit?’ ‘Pas je dit nog?’ ‘Heb je echt meer dan twee van dit soort truien nodig?’ ‘Bewaar je het omdat het een sentimentele waarde heeft?’ Die vragen hebben mijn keuzes een stuk makkelijker gemaakt. 
Een heel groot gedeelte van de kleding brachten we naar een inbrengwinkel hier in de stad, die het voor jou verkoopt en waarvan je een gedeelte van de opbrengst krijgt. Zelfs de kleding waarvan je denkt dat het waarschijnlijk niet meer gedragen kunt worden, wordt daar vaak nog ingenomen. Dat het je smaak niet meer is, wil niet zeggen dat een ander er niet blij mee kan zijn, heb ik geleerd. Een paar tassen brachten we langs de kringloop. En tot slot ging het grootste gedeelte naar de vintage beurs. Van de opbrengst daarvan kan ik een kleine week naar Mallorca op vakantie. Dat het ook financieel zoveel op zou leveren had ik van tevoren écht niet kunnen bedenken. 
Het eindresultaat zie je op de foto’s. Ik riep aan het begin van de middag nog gekscherend dat het waarschijnlijk geen capsule collection zou worden, maar low and behold. Dat is precies was het was, amper een week later! Ik voel me letterlijk kilo’s lichter en ik heb alleen maar kleding in de kast liggen die ik écht draag en graag draag. Ik heb ook niet langer de neiging om dingen te kopen als ik niet lekker in mijn vel zit, want ik wil alleen nog dingen kopen die iets bijdragen aan mijn collectie. En dat alles dankzij Iris! 

 

Wauw, wat heb ik het effect van opruimen onderschat zeg!

Ik heb afgelopen zomer samen met Juffrouw Helderder mogen werken. Wauw, wat heb ik het effect van opruimen onderschat zeg! En Juffrouw Helderder heeft mij er zo onwijs goed doorheen geholpen. Met haar scherpe inzichten en haar enorme bak aan kennis van niet alleen opruimen, maar ook hoe dat in relatie staat tot de mens. Tot jouw gemoedstoestand. Tot het vinden van jezelf. Jouw huis zegt namelijk alles over jouzelf. En door mijn huis op te ruimen, ontstond er letterlijk ruimte in mezelf waardoor alles veel helderder werd! Hoe lekker is dat! Mijn bedrijf ging weer stromen, keuzes werden makkelijker gemaakt en mijn huis werd weer een fijne plek om te zijn.

Juffrouw Helderder is eerlijk, liefdevol en weet precies waar je pijnpunten zitten, waardoor er niet alleen in je huis, maar ook in jezelf een transformatie plaats vindt.

Dank je wel dat je er bent lieve Iris!