Opruimen

Opruimen heeft meerder kenmerken. De verschillende kenmerken kunnen we beschrijven als; ‘puin ruimen’, opruimen, ontspullen en minimalisme. Het zijn vier verschillende punten, die in intensiteit kunnen verschillen of in tijd. Elke vorm van opruimen vereist een proces van inzicht/ ontwikkeling.

Puin ruimen: Dit klink een beetje oneerbiedig en dit is zeker niet zo bedoelt. Echter voelt het in veel gevallen wel degelijk als puin ruimen. Puin ruimen is het leeghalen van een ruimte met spullen die geen waarde (meer) hebben. In sommige gevallen zou er wel een ogenschijnlijke waarde aan zitten voor de betrokkene, maar in veel gevallen zal het gaan om afval, meubels uit een erfenis, dozen met oude studie boeken en dingen die kapot zijn. Een proces van afscheid nemen zal er nauwelijks zijn en daardoor kan dit snel en doeltreffend gebeuren.

Opruimen: Dit gaat om het (her) structureren van spullen in één of meerdere ruimtes. Veelal zie je dat er ook wel het een en ander weg mag, maar dit is niet het doel. Het doel is structuur aan brengen. Deze structuur heeft misschien nog nooit bestaan, of is door omstandigheden weggevallen. Een goed voorbeeld is het hebben van een gezin waarbij beide ouders werken en er gewoon even te weinig tijd is om dit goed op te pakken. Een ander voorbeeld is als er een interne verhuizing is geweest, structuren zijn dan duidelijk verschoven en er zal een nieuwe, logische structuur aangebracht moeten worden. In de meeste gevallen gaat hier meer tijd inzitten dan het puinruimen.

Ontspullen: Ontspullen is eigenlijk een overkoepelend term. Bij het ontspullen ga je letterlijk zoals het woord zegt, je van spullen ontdoen. Het doel is het weg doen van spullen. Dit kan omdat je bijvoorbeeld kleiner gaat wonen en je niet alles mee kan nemen. Maar dit kan ook omdat je die spullen die je bent tegen gekomen bij het opruimen toch weg kan en wil doen. Het kan heel goed zijn dat je moeite heb met spullen weg te doen. Dit is dan ook een intensief proces, waarin je voldoende coaching kan krijgen om hier door te kunnen komen. Bedenk goed, alle spullen die je hebt moet je ook onderhouden. Van dit onderhoud wil je graag af en dat zal dan ook een uitgangspositie zijn.

Minimalisme: Is eigenlijk het willen leven met zo min mogelijk spullen. Het doel is om een intense rust te vinden. Wanneer je weinig bezittingen hebt, hoef je dit ook niet te onderhouden. Minimalisme heb je in verschillende verschijningsvormen en gradaties. Juffrouw Helderder probeer het te hanteren vanuit duurzaamheid en het is fijn gekoppeld aan een opgeruimd huis. Echter kan dit ook heel behulpzaam zijn voor mensen die veel reizen, omdat ze echt hun spullen niet hoeven te onderhouden.

Juffrouw Helderder ziet in de praktijk al deze verschijningsvormen. En het gaat veelal niet om naar één van deze vier, maar een overlap van de verschillende vormen. Tevens ziet zij geregeld een groei/ ontwikkeling. Dit kan en mag allemaal, lees maar eens in de reviews .