Gezelligheid ken geen verschijningsvorm

Minimalistische eetkamer

Ben jij van team ‘gezellige spulletjes’ of ben je van team ‘minimalistisch’? Grappig genoeg zien we spullen als sfeermaker, maar is dit ook zo?

Het is zo dat een bepaalde interieurstijl iets doet met onze stemming. We ervaren allemaal interieur anders en dat is logisch. Echter zegt je interieur niet meteen wat over sfeer, maar meer over waar jij je prettig bij voelt.

Gezelligheid is een bepaalde aangename omstandigheid of weergave van gevoel. Zo zaten wij afgelopen zaterdag avond met tien man om bovenstaande tafel te gourmetten. Ik kan je rustig vertellen dat het heel gezellig was, maar dat kwam vooral door de aanwezigheid van mijn negen naasten en misschien een beetje de wijn. Er was daardoor voor mij een aangename omstandigheid gecreëerd, die los stond van de tafel, stoelen, bank, de precisie waarmee deze eethoek op de cm nauwkeurig gearrangeerd is of het minimalisme van de woning. Ik ervoer de warmte van mijn familiebanden, het samenzijn met anderen.

Er kunnen wel elementen zijn uit een interieur die ‘gezelligheid’ verhogend werken. Denk eens aan een knapperend haardvuurtje of de geur van koffie. Ja, het kunnen ook planten of kaarsjes zijn, dit zijn elementen uit je interieur en scheppen een sfeer. Gezellig, gezelligheid is echt een Nederlands woord en kent weinig directe vertalingen die het geheel weergeven. Hygge kennen we uit het Deens, Gemütlichkeit uit het Duits, maar geeft toch weer net even wat anders weer dan de Nederlandse term. We kunnen wel stellen dat ‘gezellig’ geen vast vorm heeft en meer bestaat uit verschillende factoren (omgeving/ moment/ aanwezigen).

Hoe komt het dan dat we denken dat gezelligheid gekoppeld is aan spullen. Het heeft waarschijnlijk meerdere punten van oorsprong. Een daarvan is dat gezelligheid vaak geassocieerd wordt met feest en vieringen en bij feest en vieringen pakken we uit. Denk alleen al maar aan slingers, kadootjes, een kerstboom met ballen of een mooi gedekte tafel. Dit zijn allemaal items die we per gebeurtenis er weer bij pakken en deze gebeurtenissen zijn heel vaak gezellig.

Maar ligt deze gezelligheid dan aan de spullen? Of zou het ook zo kunnen zijn dat dit meer komt doordat we met zijn allen zijn, we plezier maken, we tradities hebben, herinneringen zetten en een warm gevoel krijgen bij deze momenten? Ik denk vooral het laatste.

Geef een reactie