Drie halen, één betalen

Coffeepads die in een aanbieding waren

Hoe vaak vallen we wel niet voor aanbiedingen, kortingen of koopjes? Hoe vaak laten wij ons verleiden tot aankopen die we eigenlijk niet van plan waren te maken? Laten ik eerlijk zijn, ik ging er geregeld voor.

Ik was onlangs voor een coaching bij een klant die een goed gevulde voorraadkast van gemiddelde grote bezit. Deze kast wordt zorgvuldig gevuld met voorraad van producten die zij standaard gebruikt. Ze vertelde mij dat de vaatwasser tabletten van haar keuze in de supermarkt in de aanbieding waren, drie voor de prijs van één. Ze kon ze niet laten liggen, dit waren de dure vaatwasser tabletten en binnen haar gezin gaat er minstens een per dag doorheen. Ze besloot in de winkel niet drie pakken me te nemen, maar negen. Was ze voorlopig even goedkoop uit!

Klink goed toch? Nou eigenlijk dus gewoon niet. Er zitten namelijk een aantal pijnpunten op meerdere vlakken in dit verhaal en niet alleen in deze, maar in vele van dit soort verhalen over aanbiedingen en voorraadkasten.

Ik begin bij het begin. Voorraad? In deze tijd is het eigenlijk niet meer nodig om voorraden aan te schaffen. De supermarkten/ drogisterijen/ avondwinkels/ online winkels zijn al dan niet 24/7 open. Als iets op is en je hebt het nodig, ik een wandelingetje naar de winkel zo gemaakt. Geen winkel in de buurt of toch dicht en de nood is hoog, je buurvrouw kan je misschien ook wel even uit de brand helpen. Buiten dat worden onze huizen eigenlijk niet meer gebouwd op voorraad. Er worden bijvoorbeeld bijna geen kelders, van oudsher voor voorraad, meer in nieuwbouw huizen gebouwd. Dit betekend natuurlijk niet dat als je landelijk ( ook als je minder landelijk ) woont het misschien wel handig is om een voorraad ( verse producten/ ingemaakte producten/ingevroren producten en droogwaren) voor bijvoorbeeld een hele week plus een beetje in huis hebt. Gewoon in het geval van een sneeuwstorm of overstroming.

Daarnaast wordt ik als opruimcoach en minimalist zelf een beetje wiebelig van voorraad kasten. Ze nemen ruimte in en zijn vaak visueel rommelig, veel kleur en veel vormen. Ja, je kan ze inrichten à la The home Edit (alles op kleur en in doorzichtige organizers), maar toch, het blijft ruimte in nemen. Het innemen van fysieke ruimte geeft altijd in je hoofd het effect dat daar mentale ruimte wordt ingenomen. Deze mentale ruimte is beperkt en met alle prikkels en verwerking die wij krijgen op een dag, is deze mentale ruimte al snel overbelast.

Nu zal je waarschijnlijk denken, maar het gaat toch niet om voorraad of de ruimte die het in neemt? Het gaat toch vooral om dat het zoveel goedkoper is? Oké fair enough, het lijkt inderdaad veel goedkoper te zijn en dat bespaard jou geld. Maar…..

Hoe vaak zie jij een supermarkt of drogisterij failliet gaan? Niet zo vaak toch? Hoe zo dat kunnen dan, ze bieden producten aan die mega goedkoop aan ons verkocht worden? Ik weet het antwoord wel, ze laten ons namelijk denken dat het echt veel goedkoper is, maar dat is het voor hun niet. Zij kopen producten in voor een vaste prijs en een adviesprijs. Deze adviesprijzen zijn opgebouwd uit een aantal lagen. Kosten als personeel en nuts voorzieningen zijn hierin mee genomen, evenals de inkoopprijs. En wat er ook in meegenomen wordt is MARKETING! De klant, of jou, het gevoel laten geven dat je een koopje hebt, maar als het ware betaal je altijd te veel.

Nu mijn laatste pijnpunt op het drie halen één betalen fenomeen. Er zit geen stop op. Vele van ons hebben geen stop meer in het aankoopgedag. Waarom negen i.p.v. drie pakken vaatwasser tabletten? Vele van ons laten zich verleiden tot het uitgeven van geld, geld moet rollen toch? Dit is wat het kapitalisme ons gebracht heeft, we hebben misschien niet zoveel meer geld, maar we kunnen er wel veel meer mee. Producten zijn verhoudingsgewijs vele malen goedkoper geworden dan dat dit van oudsher was. Het kunnen bezitten van meer, geeft ons het valse idee rijk te zijn. We vergeten dat het kopen, hebben, houden en onderhouden van spullen ons ten alle tijden stress bezorgt.

En dan in alinea vier heb ik het over voorraad wat wel handig en fijn is om te in huis te hebben. Ik noem daarin verse producten, ingemaakte producten, ingevroren producten en droogwaren. Bepaalde zaken zijn daarin wel in beperkte mate echt handig en fijn om in huis te hebben. Voor verse producten is het belangrijk dat je deze gekoeld kan houden, wat een beperkte ruimte is. Ingemaakte producten of bevroren producten kun je vaak ook nog wel gewoon in je keuken kwijt en geven geen voedsel verspilling evenals je droogwaren (pasta/bonen/rijst). Tevens zijn persoonlijke hygiëne producten prettig om in huis te hebben en net een beetje meer dan je direct nodig hebt. Heb je echt veel meer dan dat je direct nodig hebt, zal je ook meteen minder zuinig met deze producten omgaan. In het geval van de vaatwasser tabletten, zal je dus sneller geneigd zijn om de vaatwasser half vol te laten draaien.

Tot slot, wanneer is het wel raadzaam om in bulk (grote hoeveelheden) te kopen?

  • Wanneer een product wat je altijd koopt en waar je voorlopig nog geen vervanging voor hebt, uitlopend is. Feitelijk stel je het moment van vervangen uit, maar ach, soms moet je een beetje lief zijn voor jezelf.
  • Wanneer de aanschaf gaat om basis producten die je standaard veel gebruikt (aardappelen o.i.d.) en je dit in een grootverpakking kan kopen. Dit is namelijk een kleinere milieu belasting.
  • Je in bulk kan kopen en dit met andere mensen kan delen. Bulk is vaak wel een beetje goedkoper, heeft een kleinere milieu belasting en je er dus maar een deel van op hoeft de slaan.

Geef een reactie